Birma Actie: Brief uit Birma

Goed nieuws van de Birma Actie! Zo begin ik mijn berichtjes over de Birma Actie meestal. En dat klopt ook altijd, want ontheemde kinderen die naar school gaan in oost Birma, dat is sowieso goed nieuws. Vorige week kreeg ik een brief uit Birma, van het hoofd van de school. Hij bedankt daarin alle trouwe donateurs. Het schoolhoofd is intens blij dat zijn leerlingen het zo goed doen, er méér meisjes naar school gaan en een aantal leerlingen nu zelfs hoger onderwijs volgen. Weer goed nieuws!

Serieus bijzonder

Hoger onderwijs volgen als je in de jungle van Birma woont, waar het nog steeds onrustig is door gewelddadigheden van het Birmese leger, dat is niet alleen goed nieuws. Dat is serieus bijzonder. En tot voor kort ondenkbaar, want er zijn nauwelijks hoge scholen in oost Birma. Wat kunnen deze studenten straks met hun opleiding? Heel veel! Om te beginnen hebben alle etnische minderheden in Birma een politieke partij. Die partijen praten inmiddels met elkaar én met de Birmese regering. Dat verloopt behoorlijk moeizaam. Jarenlang oud zeer én de nog altijd op macht gerichte houding van de Birmese overheid, staan een langdurige vrede onaangenaam in de weg. Jonge, visionaire, knappe koppen zijn heel hard nodig! Afgestudeerden die weten hoe ze hun land weer op kunnen bouwen. In de politiek, als dokter, journalist of advocaat, allemaal even hard nodig in Birma. Dat jongeren hoger onderwijs volgen door de Birma Actie, dat vind ik echt bijzonder goed nieuws.

Studeren

Staat deze Hoge School dan in oost Birma zelf?? Nee, helaas, hoger onderwijs is er bijna niet in het oosten van Birma. De overheid was zo druk bezig met geld uitgeven aan militaire zaken, dat het onderwijs er een beetje bij in schoot, de afgelopen 60 jaar. De etnische minderheden zijn gelukkig niet gemakkelijk uit het veld te slaan en hebben het Institute of Higher Education opgericht, in de 6 verschillende vluchtelingenkampen in Thailand. Het IHE biedt hoger onderwijs aan een selecte groep, hardwerkende studenten. Van de school van de Birma Actie studeren nu negen jongeren aan deze school, waarvoor zij in het vluchtelingenkamp nabij Mae Sot verblijven. De Birma Actie ondersteunt de kosten van hun onderwijs en verblijf daar. Voor een mooiere toekomst.

Meisjes

Even terug naar de bericht van het schoolhoofd. Hij is ook erg blij dat de leerlingen beter presteren, gezond zijn en dat er minder schooluitval is. Dat komt vooral door de slaapgebouwen. Want het maakt nogal wat uit of je iedere dag uren naar school moet lopen, door gevaarlijk gebied, of dat je op school je huiswerk kunt maken, kunt eten en slapen. De kinderen zijn minder vaak ziek. Ze zijn beter uitgerust, hebben meer tijd en halen daardoor betere cijfers. Hun ouders houden ze minder vaak thuis, voor klusjes of omdat het regent (héél hard regent, in moessontijd). Vooral voor de meisjes maakt dat een verschil. Dus halen op ‘onze’ school (met slaapgebouw) straks meer meisjes hun diploma. Als zij doorstromen naar het HBO programma, betekent dat straks meer meisjes in hogere functies. Dankzij jullie donaties. Goed nieuws!

Mail

Die brief van het hoofd van de school is natuurlijk geen ouderwetse brief in een envelop met een mooie postzegel, maar een mailtje. Die stuurde hij mij vanuit Mae Sot, het grensstadje in Thailand waar onze projectleider werkt. Het schoolhoofd was helemaal naar Mae Sot gereisd om zijn jaarlijkse rapportage te overhandigen aan de projectleider en om een deel van de donaties te ontvangen. Want in een grote delen van oost Birma is er nauwelijks internet. Of een brievenbus. Een stukje uit zijn aardige mail:

‘Thank you very much for your support for all students, for getting their education at School. Also as we can support our nine students in their higher education program. I really appreciate everyone who supports the Burma Action in The Netherlands.’

Vijf dagen lopen

Na ontvangst van de donaties en het afgeven van zowel zijn halfjaarlijkse rapportage van vorig jaar áls het gehele jaarrapport, is het schoolhoofd terug gereisd naar de school. Dat duurt wel een weekje, schatte de projectleider in. Eerst naar de juiste (illegale) grensovergang tussen Thailand en Birma, dan met een bootje over en vervolgens ongeveer vijf dagen lopen, door gebied met nog altijd veel militaire activiteit. De projectleider en het schoolhoofd zorgen zij ervoor dat de donaties goed besteed worden en de leerlingen naar school blijven gaan. Omdat ze een betere toekomst wensen voor de kinderen van Birma. Daarom gaat 100% van de donaties naar het project. Dat laatste, dat blijft altijd goed nieuws van de Birma Actie.

Peace is not a dream, it’s you!

Doe mee: http://www.humanrightsmedia.eu/birma-actie/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *